symbolen för projektet
SOCIALPOLITIK FÖR INNERSTADEN
|
Barn i innerstad En annan infallsvinkel, i djupaste mening fråga om barns uppväxtvillkor.
Ett projekt i Lunds innerstad 86-90. Ett gräsrotsprojekt vuxet ur vrede. Ett föräldrauppror mot administrationens förgivettaganden, skol- och socialförvaltningarna som frankt menade att barn inte skall bo i innerstad, alltså behövs varken skola eller barnomsorg där. Projektet fick stöd av staten. Allmänna arvsfonden bidrog till organiseringskostnader och till en halv tjänst vid skolan i flera år – till ett stadsstudiecentrum. Mängder av föräldrar engagerade sig, organiserade sig i intressegrupper. Jag ingick i ledningsgruppen. Vi utvecklade en skicklighet att nå opinionen och politikerna. Inte konstigt, vi hade experter inom oss.
Problemen som bekämpades var tung busstrafik intill skoltomten, hot om nedläggning av skolan, för få klassrum och lokaler, barnens farliga skolvägar. Kampen var framgångsrik. Vårt stadsstudiecentrum utvecklade hela skolans pedagiska idé och hållning… , rektor kom med tårta när vi vunnit något slag, busstrafiken flyttades, skolan fick en tillbyggnad. Men nästa steg misslyckades. Engagemanget och framgångarna födde vidare diskussioner om demokratiska uttrycksmöjligheter i lokalsamhället och inte minst om de unga tonåringarnas situation i en universitetsstad. Innerstadens offentliga rum är ju studenternas och gymnasisternas kultur, i hög grad. Hur ge våra ungdomar egen planhalva i staden. Att "hänvisa till fritidsgård i förort" var inte ens ett dåligt skämt av kommunen. Vardagslivets villkor är en blind fläck. Idéerna ledde till behov av högstadium, med dess speciallokaler. Dessa skulle ge tonåringarna ett eget hemvist. Men lokalerna skulle ge så mycket mer. Skulle kunna. Skolan skulle bli en resurs för hela stadsdelen (innerstaden blev plötsligt en modell för möjligheter). Matsal öppen för allmänheten, föreläsningssalar, studiecirkellokaler, slöjdsalar. Allt samlat i en plats som skulle bli 'mötesplats', stadsdelscentrum och symbol för att innerstaden också är en boplats …
Det utvecklades till sist till ett alternativ till ”kommundelscentrum” (inifrånstyrt, till skillnad från försök i Lund och Sverige), ett förslag som lockade besökande bitr socialminister att uppmana kommunen och oss att göra ett försöksprojekt av detta med fortsatt finansiering av arvsfonden. Vi formulerade förslag, kommunen tillsatte en utredningsgrupp av komptenta utredare. Uppvaktade i Stockholm …
Barn i innerstad, Bii-projektet gav en rad rapporter:
Rapporterna speglar projektets organisering i olika perspektiv: psykosocialt, inre och yttre fysisk miljö, trafik-&lekmiljö, fridtid.
Barnen i innerstadens verklighet fick avsluta rapporteringen av våra erfarenheter. Jag utvecklar sedan detta vidare i boken "Kan man leka här", beskriven i det avsnittet. |
|
20120923 | Lennart Nord arkitekt SAR MSA |
|