|
Vad kan vi göra? Finns det något ljus i tunneln?
Kommunerna måste lära sig att FNs barnkonvention inte innehåller några krav eller riktlinjer som är tillämpbara i detaljplanering — när de nu inte kan läsa sig till det själva. Movium fokuseras genom sitt uppdrag att vara nationellt centrum för stadens utemiljö. Ett ansvar det är ensamt om.
Movium är nu också nav för ’all’ forskning om barn i miljön. Skall stimulera kontakter mellan forskning och praktik.
Även Movium fastnar i fällan. I ”Barns plats i staden” Stad&Land 174, hoppar texten mellan begreppen ’barn’ och ’unga’/’ungdomar’. Avslutar med: ”Politikernas inställning blir i slutändan avgörande för hur barns röster ska höras i planeringen.” Hoppsan!
Författaren inleder: ”Under lång tid har experter haft stort inflytande på utformningen av våra stadsmiljöer. Att människor i allmänhet, och barn i synnerhet, själva kan tillgodose sina önskemål och ge uttryck för sin skaparlust har inte accepterats i någon större utsträckning bland planerarna”.
Typiskt nog för problemet avslutas rapporten med:
”Samspela” är ett begrepp som används alltmer om barns aktiviteter. Så också i denna rapport. Samspel, javisst mellan flera i leken. Men byta ordet lek till samspel tar bort lekens evolutionära djup, … Lek är ett flöde av idéer och initiativ. Inifrån oss. Samspel är nästa steg. Är inget utan det första.
Nätverket ’barnforskare’ samlas ibland, spridda kompetenser, berättar om sina projekt. Samordning saknas, fokusering på strategiska problem är inte möjligt. T ex på kommunernas ansvarstagande för uppväxtvillkoren i utemiljön. Det som saknas helt.
Barnombudsmannens rötter i lekmiljörådet är bortglömt. Juridiken gäller.
Vad krävs för barnets motoriska, sociala och kreativa utveckling?
Vad kan vi göra?
En omfattande litteraturöversikt finns t ex på Naturskolans litteraturöversikt
|
|
Lennart Nord arkitekt SAR MSA |
|