Finns 16 enligt www.ekoby.se
|
Kollektivt boende –eller vad man får eller kan kalla det. ”Kollektiv” har med tiden misstänkliggjorts som uttryck, man söker alternativ som ’gemensam…’, men det är inte lätt att hitta rätt.
70-talets samhälle efter -68 öppnade för ungdomskulturen, allt diskuteras, också alternativt boende. Och praktiserades. Delade lägenheter blev storfamiljer. Fokus skiftade från hus till boende, från service till gemenskap.Den ideologiska ’gröna vågen’ lämnade städerna, ledde så småningom till ’ekobyar’ – gemenskap på ekologisk grund.
I många kommuner fick den kommunala bostadskön en särskild kollektivhuskö. Hur det nu gick till och vad det var kommunen ville ha.
Vad man söker är säkert:
Men vad kostar detta? Jo, egen arbetsinsats. Det är det nya. Har man tillgång till gästrum, festlokaler (dvs matsal m m), och ett välutrustat större kök …, och som på Slottet ’biograf’, bastu, altan , park, m m samt extra rum som kan läggas till lägenheten vid behov…, då behöver man inte extra svängrum i sin egen lägenhet. Jag fortsätter genom att använda Lund som exempel. Jag känner till det i detalj. Var delaktig i tillkomsten och bor fortfarande i Lunds första kollektivhus, Slottet. Mer om detta nedan. I Lund stod 4-500 hushåll i kollektivhuskön. Varför? Vet inte. Det var samtidigt med ’gröna vågen’, flykten till landet. Det sågs kanske som ett alternativ. Många andra skäl säkert. Kärnkraftomröstningen skapade ju samverkansvilja. Ungdomar/studenter valde att ordna sitt boende i storfamiljer, dela på stora lägenheter. Barnfamiljer, ensamstående föräldrar såg möjligheter …
’lundamodellen’
Hur då?
KiLorganiserade sig i arbets- och lobbygrupper. Mål var journalister, politiker och tjänstemän. Vi sökte hus och vi sökte kunskap och mening.Viktigt var att skapa en formell förening med stadgar och styrelse. Klokt formulerade stadgar som skapade tillit till oss!
Vreden hölls vid liv av några nej-beslut i kommunen, men optimismen kittlades tidigt av ett förslag från fastighetskontoret. 'Slottet, det första huset. KiL kunde arbeta konkret.
Två viktiga principer växte fram.
Det blev självklart att man flyttar in i ett hus vars ’själ’ skapats av eget programarbete och projektering. Man är överens i den gruppen om vad man vill mena med kollektivt boende, i det huset. ‘Vision söker hus’ och sedan med kollektivet som arkitekt. När vi flyttar in har vi en gemensam föreställning om hur livet i huset skall vara. Vi har nått konsensus i förarbetena, tror vi. Radikaler har lämnat oss. Men nu skall visionerna konkretiseras i vardagligt varande — i verksamhet och träffar i trappor och rum och i att bara bo, med de andra omkring sig. Livet i kollektivet utvecklas, tiden går. Det visar sig att förarbetenas diskussioner om organisation och regler varit överdrivna. Vi glider in i en lätt lundaanarkism. Vi är inte fler än att behov och ansvar är uppenbart. Det går inte om inte jag gör min del (förr eller senare). Vi är inte fler än att man kan klara hela matlagningen på två (eller t o m en) – inget organisationsbehov! Blott: vi lagar, vilka äter? När någon flyttar in i huset tar det naturligtvis tid att känna av allt det outtalade. Det tar tid, men det går. Man kliver in i konsensus, påverkar det.
Lundamodellen kan väl formuleras som ett kollektivt, gemensamt ansvarstagande för livet i ett hus där det underförstådda drivmedlet är att alla tjänar på att det fungerar, får enkel vardagsrationalitet. Dvs kollektivet som förvaltare — att sköta huset med händer och hjärta.
’Lundamodellen’ har visat sig vara uthållig. Slottet fyller 28 i år (-12). Livet och verksamheten fortgår i alla lundahusen. Vidare Erfarenheterna från det första huset förmedlas till nästa gäng i KiL. Konkreta erfarenheter av arbete och hus, men också insikten ’att det går!’. De har nuett gott samarbete med fastighetskontoret, siktar mot ett nytt hus. Jag som varit Slottetgruppens ombud i bygget blir rådgivare åt denna nya grupp. Vi arbetar oss fram till en struktur för deras hus. När fastighetsnämnden beordras att lämna engagemanget till LKF blir denna struktur förutsättning för projekteringen. Detta blir sedan upprepat till Fiolen.
|
|
Lennart Nord arkitekt SAR MSA |