Bra bostäder:
Goda grannrelationer
|
Behov Det är alltså problem hur medvetna vi i samhället är om vad vi vill och kan. Vilka nu ”vi” är? Vad är då våra behov?
Samhällsbygget utgår från behov av förändring. Uttalade behov, men oftast tolkar vi existerande situationer, problematiserar dem.
Boende & vardagsliv är medborgarnas verklighet. Bostad, arbete, service, kultur.
Vårt vardagsliv utspelas i det offentliga rummet, mellan hem och arbete, när vi uträttar våra ärenden, när vi söker rekreation, när barn leker ute. Det reser krav på möjlig effektivitet, åtkomlighet (och tillgänglighet), Tid är en central faktor i vardagen kvaliteter. Det som tidgeografin åskådliggör. Ger enkla metoder, vilket egendomligt nog inte fått plats i svensk planering.
Med tillkomsten av ’storkommunerna’ på 70-talet och Plan&bygglagen därefter, skrotades de normer som tidigare hade föreskrivit hur miljön skulle utformas. Staten menade att kommunerna nu blivit så resursstarka och kompetenta att ansvaret för miljökvaliteterna kunde tas ’på hemmaplan’.
Det lämnar således frågan öppen om vad som är god kvalitet. (En del nödvändiga krav kvarstår, tillgänglighet t ex). Och var ansvaret ligger. För vardagslivets villkor är kommunen kvalitetsansvarig. Vem granskar dem? Granskar kommunen? Det är ett demokratiskt problem.
Professionellt ansvariga är tjänstemän (och konsulter). Deras utgångspunkter är kommunala program och direktiv. Deras vilja, deras prioriteringar är ett demokratiskt problem, deras uppfattningar om hur olika intressen skall vägas i planeringsprocesserna är i stort sett osynliga. Och deras inflytande på politikerna i beslutsprocesserna likaså. Det är ett uppenbart behov att öppna dessa processer, för demokratin men också för resultatens kvalitet.
|
|
Lennart Nord arkitekt SAR MSA |
|