FNs Barnkonvention
artikel 1 Detta är enda tillfället ordet lek förekommer i
|
Barns uppväxtvillkor: läget idag
Mitt trettioåriga engagemang i barnens villkor har inte upphört.
IPA (International Association for the Child's Right to Play bildad 1961), i Sverige från 1982 IPA- barns rätt till lek. Initiativ togs redan på 50-talet av Stina Wretlind-Larsson, parkintendent i Stockholm (med den då välutvecklade parkleken). IPA i Sverige är på väg att byta namn till: Lekfrämjandet. Ett uttryck för regressionen för leken i Sverige.
Stadsbyggnadskontoret i Lund utmanar mig. De som är de enda i kommunen med faktisk makt och därmed också professionellt ansvar att verka för barns goda uppväxtvillkor i utemiljön.
En omöjlighet. Konventionen säger bara att barn har rätt att leka, inget om vad som krävs för att kunna göra det. … När jag ställer Boverket inför detta, hänvisar de till regeringens strategi för att stärka barnets rättigheter och till Movium — en organisation vid SLU som fått nationellt ansvar som centrum för stadens utemiljö — och till några pågående projekt i landet. Och till forskarna.
Det absoluta problemet är
Min inledande fråga: Vad blir det för vuxna av barn som inte fått leka?
Än värre: det diskuteras inte, forskas inte, finns inte på agendan …
Jag skiljde i inledningen på barn och ungdom. Utifrån vårt vardagsspråk. Av goda skäl. Barnkonventionen har fått oss att tala om barn för båda delarna. ”Barn är alla människor under 18 år”.
Vid nybyggande, i detaljplanering är det en absolut orimlighet. Hur skulle det gå till i planprocessen? Framtida inflyttande barn som remissinstans… Regeringens strategi är en bekräftelse på detta. Den definieras i 10 punkter. Barns möjligheter att leka nämns ö h t inte. Det står att ”aktuell kunskap skall ligga till grund för beslut som rör barn” Det rör givetvis barns lekmöjligheter, men det nämns inte. ”Kommuner och landsting har ansvaret” står det. Då också för uppväxtvillkoren i utemiljön. Det jag frågar Boverket om.
Boverket är enligt sin instruktion förvaltningsmyndighet för byggd miljö … och skall särskilt utöva tillsyn … och ha uppsikt … Har med andra ord det övergripande ansvaret för utemiljöns kvalitet, skall veta hur den värnas och utvecklas i kommunerna. Det gäller bl a barns villkor.
|
|
20121107 | Lennart Nord arkitekt SAR MSA |
|