Skissförmågan innehåll
problem och möjligheter
bakgrund
fenomenet skiss och att skissa skissande
pedagogik för skissandet
BEMÄSTRA VÄRDEN, Nordisk arkitekturforskning 95:4, inspirerad av Nørretranders Märk världen
|
Vad är att skissa? Att arkitekten skissar är taget för givet i mitt avsnitt om att undervisa. Frågorna är granskade i min rapport här intill "Skissförmågan, etc". Den skrev jag i ett projekt vid Lunds universitet om ”pedagogik för intuition” åt dåvarande Grundutbildningsrådet som ett delprojekt av fyra. Mitt blev inte publicerat. Man menade att jag inte var anställd vid LU(?). En kortfattad kommentar:
Att använda verbet är väsentligt, att skissa är alltid något man gör. Att kunna skissa är en förmåga. En professionaliserad förmåga kräver insikt i vad förmågan är.
Utgångspunkt är att människan är en 'skissande varelse', skissa är en djupt mänsklig egenskap. Måste så vara. Men det innebär inte att ’gissa sig fram’. Man laddar sig medvetet och undermedvetet med vad man vill åstadkomma. Vårt undermedvetna har oändlig kapacitet. Fråga är bara hur väl man använder det. Ett problemfält som undersöktes av Tor Nørretranders i hans ”Märk världen”. Man söker möjligheter och utvärderar dessa, fortfarande mest i det undermedvetna, i olika steg fram mot beslut. Försöker att hamna så rätt som möjligt. Testar med andra berörda, försöker komma överens, i vardagslivet, i politiken …
Vi intuerar, utnyttjar hjärnans fulla kapacitet.
Arkitekten har professionaliserat detta. Övat. Skissprocess kallar vi det. Har det som medveten metod. Sätt att möta sina komplexa problem. Hantera kaos. Söka sig fram … bild
Att nå en sådan förmåga är en mognadsprocess. Det tar tid. Som framgår av innehållet här intill, handlar min rapport om själva skissandet, om arbetets kontext (var, hur, varför), om dess problem (frustration etc) och om pedagogiken. Rapporten landar i det pedagogiska mötet student – tutor.
Arkitekten får ett uppdrag, att göra en sked, ett hus, en stad. Uppdragsgivaren formulerar sina behov/krav i program. Arkitekten måste tolka detta. Vad menar man, vad innebär det? Redan detta tolkande ger en skissprocess hur precist och omfattande programmet än är. Ger dialog med programskrivaren. Ibland—ofta med kompletteringar för att vara överens (att vänta till 'färdigt' resultat är osmart).
Programskissandet är starten till att lösa problemet att göra ett förslag, problematiserandet, sökandet efter idéer, struktur, … En lång process. Själva skissandet tar olika former. Det klassiska är skisspapperrullen utdragen på ritbordet. Man intuerar med pennspetsen, söker lösning på det problem man laddat sig med. (Dvs sitt ”mig” enligt Nørretranders). ‘Färdig’, lutar man sig tillbaka och reflekterar over resultatet, skissen (D Schön) med stor självkritik. Finner anledning pröva variant, … Lägger nytt papper över det förra och går igång igen. Eller ändrar i det förra pappret. Sällan bra. Då har man inte idéutvecklingen dokumenterad. Så löper processen på, med skissande på detaljer och på helheten – på strategiska resp typiska detaljer (sådana som ’måste lösas för att komma vidare resp sådana som upprepar sig) och på strukturerna i helheten (relationer mellan delarna och rumsligheternas sammanhang, koreografi). Högvis med skisser. Att komma till skedet med att göra ’tillverkningshandlingar’ (besluts-) innebär inte slut på skissandet. Tester och kontroller. Relationer …
Och presentationer av resultaten. Hur gör jag mig förstådd?
Efteråt. Processen avslutat. Resultatet byggt. Använt. Vad har man lärt sig? Medvetandegjort? Processens gång och resultatets kvalitet.
– feedback är viktigt men försummat. Lämnas mest till det undermedvetna.
Datorerna då? Datorer betyder program, betyder filter för tanken, omvandlar input till output på programmets villkor… Utan att användaren vet vad och hur. I ’pennspetsen’ uttrycks hela kapaciteten hos det undermedvetna, … Detta kan inte flyttas ut från hjärnan. Då exiteras allt till det som ’blir sagt’, oändligt komprimerat. ’Miget’, det undermedvetna är verksamt hela tiden pennan går. Skissandet skapar provokationer som miget löser, värderande. Söker lösningar. Datorer kan inte söka lösningar i vår mening. De kan bara räkna, och minnas. Inte illa det.
Är datorskärmarnas uttryck förföriska? Javisst, hel bild på skärmen. Precis grafik. Lätt att bli lurad särskilt om man är oerfaren, som en otränad student t ex.
“högvis med skisser” ⇒ resultat. Att återvända till processen för feedback kräver ordning och överblick. Det är kanske inte arkitektens starka sida. Datorernas minnen ger ju arkivkapacitet. Spara men också systematisera.
Ersätter man skisspappret med platta och använder elektronisk penna är det fortfarande miget i ’pennspetsen’. Opåverkat om pennan kan flyta på lika bra och pennspetsens rörelser återges direkt utan förvanskningar.
Här kanske arkitekten kan återta sin roll, att som beställarens ombud ha, ta ansvaret för resultatet av beställarens avsikter. En process där allt som hänt lagrats, alla bearbetningar, justeringar under resans gång dokumenterade som detaljer i relation till helheten.
Utan att den kreativa friheten begränsats. Tid, kostnader, kvalitet i detalj och helhet, interiört, exteriört, efterfrågad funktion, flexibilitet, …
Skissandet är en metod att söka lösningar, ja. Men det är också en pedagogik i sig. Med att skissa utvecklar man sin kreativa förmåga,
Liten avslutning på engelska Sketching is a chain of actions
Sketching is actions to deal with a problem, complex problems
Sketching is basically a dialogue with yourself Sketching is a process. You very seldom do just one sketch. Sketches follow sketches. Sketching is a chain of actions. |
|
120924 |
Lennart Nord arkitekt SAR MSA |